Karen Lumholt havde formand for demokratikommissionen, Lisbeth Knudsen i studiet til en debat om demokrati og polarisering.
Med sig havde hun også inviteret landbrugsrådgiver, Rasmus Lind Pedersen, for at perspektivere den polarisering der foregår mellem landbruget og det som Karen Lumholt kaldte KKK'erne. De Kritiske Kvinder i København.
I får her Late Night Future Talk'n i sin fulde længe på en time.
Og efterfølgende video får I Karen Lumholts interview med Lisbeth Knudsen.
Oplæg til Late Night Future Talk'n om polarisering
Overalt i verden ser vi en skærpet kamp om sandt og falsk, rigtigt og forkert. Hvad enten det gælder krig, klima, køn eller coronahåndtering, er vreden voksende.
Unge mænd og kvinder i Iran risikerer livet i kampen mod præstestyret. Unge klimaaktivister er parat til at ende i fængsel. Højreekstremister bevæbner sig og stormer demokratiske institutioner og sår tvivl om valg.
Bare de sidste dages begivenheder i kulbyen Lützerath eller sidste måneds kupforsøg i Brasil er eksempler på dette, ligesom stormen på Capitol Hill i Washington DC, antivax’ernes protester i Tyskland, Men in Black i Danmark og De Gule Veste i Frankrig. Kampene udspiller sig mellem “The establishment“ og ekstreme grupper - eller mere traditionelt mellem politiske fløje.
En hypotese er, at de sociale medier øger polariseringen, i og med at logaritmer øger opmærksomheden på ekstreme synspunkter. Derved svækkes også tilliden til de “etablerede" sandheder. En anden forklaring peger på, at verden rent faktisk ER under dramatisk forandring, og at kampene om sandheden derfor er en naturlig følge.
Men hvordan står det til i Danmark? Er der tillid til demokratiet og politikerne?
Og kan polariseringen mellem fx landbruget og storbyvælgerne være en trussel mod denne tillid?
Alt dette ser vi på i aftenens udgave af Late Night Future Talk, hvor formand for demokratikommissionen og strategidirektør i Mandag Morgen Lisbeth Knudsen giver sit bud på demokratiets tilstand - i Danmark og globalt.
Men først starter vi et andet sted, nemlig hvor landbrugsrådgiver Rasmus Lind Pedersen giver os et indblik i, hvor langt der er imellem landbrugets og KKK’ernes syn på, hvad der er rigtigt og forkert.
Og hvem er KKK’erne? Ja, det er de “Kritiske Kvinder i København”, og det er en gruppe, som landmænd i Danmark har det meget svært med - og omvendt.
Kommentare